Kendó verseny

A kendóban a verseny nem a kizárólagos cél, hanem az út, a fejlődés, az edzés része.

A versenyeket rugalmas padlójú, parkettás teremben rendezik. A versenypályának legkevesebb 9 X 9 m, legfeljebb 11 X 11 m méretűnek kell lennie.

A versenyzőket három bíró figyeli a küzdőtéren belül állandóan követve a versenyzők mozgását. Az ellenfelek egymástól kilenc lépés távolságra helyezkednek el, majd a mérkőzés kezdete előtt 3-3 lépéssel közelítenek a pálya közepe felé. A főbíró vezényszavára kezdődik a küzdelem. Egy mérkőzés időtartama öt perc.
A küzdelem során az a versenyző nyer, aki először szerez két érvényes találatot, vagyis ippont. Az a versenyző, aki egy érvényes találatot szerez nulla ellenében és lejár a mérkőzés ideje, szintén győztesnek tekinthető. Amennyiben a mérkőzés hivatalos ideje alatt egyik fél sem szerez értékelhető találatot vagy találati egyenlőség van (1–1 ippon), akkor hosszabbítás következik. A hosszabbítás az első megszerzett érvényes találatig tart.
Ha a versenyző ippont szerez, akkor a bírók a versenyzők hátára felerősített piros, illetve fehér szalagnak megfelelő színű zászló felemelésével jelzik azt. Legalább két bíró egyértelmű zászlójele esetén érvényes a találat.

A találat megítélésénél a bírók a Ki-Ken-Tai-Icsi összhangját figyelik.
Ki: energia, erő (hang, kiáltás) használata. Az ellenfelet határozottan, energikusan kell megvágni.
Ken: a bambuszkard megfelelő használata. A shinai megfelelő részével a megfelelő találati felületet kell pontosan megvágni, vagy megszúrni.
Tai: a testmozgás stabilitását jelenti. A megfelelő találati felület eltalálását a megfelelő pillanatban, kiegyensúlyozottan, határozott erővel és megfelelő mozgással kell végrehajtani.
Zansin: az érvényes találat megvágása után további harcra készség állapotának fenntartása.
Icsi: a fenti feltételeknek egyszerre kell teljesülniük. Ha bármelyik elem hiányzik, a bírók nem fogadják el a találatot.